A mikrohullámű sütő kiválasztása

Hogyan állj neki a mikrohullámú sütő kiválasztásának?

Manapság már nincsen konyha mikrohullámú sütő nélkül, mégis sok háztartásban nem használják ki eléggé a lehetőségeit. Nem csak a méret, a megjelenés, vagy a forma alapján lehet válogatni, de a funkciók és teljesítmény sem elhanyagolandó szempontok, mikor mikrohullámú sütő választásra adjuk a fejünket. Ezeket a paramétereket és a legfőbb funkciókat fogjuk most végigvenni, hogy a cikk végére Ön is tudja, mi alapján rangsoroljon!

A mikrohullámú sütő mérete és kialakítása

Szinte minden háztartási gép megvásárlásakor sarkalatos pont, hogy a gépet hova is fogjuk elhelyezni pontosan? Mert annál nagyobbat, mint amekkora helyünk van, nem érdemes megvenni. A leendő környezet tehát sokat nyom a latban, már csak azért is, mert más egy szabadon álló és más egy beépített mikrohullámú sütő. Nem csak az a fontos, hogy be tudja dugni az adott lukba, de az is, hogy a megfelelő szellőzésnek maradjon elég hely. Ez azt jelenti, hogy a gép külső méretéhez még hozzá kell adni 5-10 centimétert, ez a teljes tér, amire a gépnek szüksége van.

mikrohullamu-suto_pic5

Méret szempontjából azonban a mikrohullámú sütő belső mérete sem elhanyagolható. Ezt inkább literben adják meg a gyártók, és ebből lehet tudni, mennyi mindent tudunk bepakolni a mikrohullámú sütőbe: elfér-e emeletes tálcán két tányér? Egy átlagos háztartásban, ahol leginkább melegítésre használják a mikrót, elég egy 20-29 literes, nagyobb család esetében talán a 30-39 literes. Afelett már inkább XXL-es multifunkciós sütőpótlóról beszélhetünk. Ami természetesen teljesen rendeltetésszerű használat, de más igényeket jelent.

Mit jelent a mikrohullámú sütő teljesítménye?

Általánosan fogalmazhatunk úgy, hogy 700 és 1000 watt teljesítménnyel azok a gépek bírnak, amelyeket főként melegítésre és kiolvasztásra használnak. Ha azonban fontos számunkra a grillfunkció, akkor már 1500 wattos mikrohullámú sütőt kell keresnünk. A nagyobb teljesítményű gépeknél persze ugyanúgy beállíthatunk kisebb teljesítményt is, itt a lényeg a maximális kapacitás. Ezt biztosan ismerjük – fokozatok alapján lehet beállítani. A legtöbb esetben 5 fokozat elegendő minden igényre.

A mikrohullámú sütő funkciói

A klasszikus kiolvasztás és melegítés mellett a kifinomultabb modellek olyan extra funkciókkal is rendelkeznek, mint a grillezés, vagy a párolás. Előbbit többen ismerik és kedvelik, utóbbival általában kevésbé ismerkedtek még meg az emberek. Pedig a párolás segítségével a mikrohullámú sütőben is egészséges zöldséges vagy halétkeket készíthetünk, mert ez az eljárás az alakjukat, ízüket, de még a vitamintartalmukat is megőrzi.

Népszerű mikrohullámú sütő funkció még a crisp, ami alulról és felülről ropogósra süti az ételeket. A hatás nagyjából a klasszikus sütővel egyeztethető össze, csak sokkal rövidebb idő alatt. Ezzel a módszerrel akár pogácsát, pizzát és lepényeket is gyorsan és egyenletesen lehet megsütni, miközben azok belseje sosem marad nyers.

Hasznos funkció lehet még a puhítás, amit például egy hűtőből frissen elővett, jó kemény vaj megpuhítására használhatunk, hogy kellemesen kenhető legyen pillanatok alatt. A legkorszerűnn mikrohullámú sütő gépeknél pedig akár különféle sütési programokkal is találkozhatunk, ahol az étel típusát és súlyát megadva szinte tökéletes végeredményt kapunk automatikusan.

Megjelenés a mikrohullámú sütő esetében

Sokunknak fontos a külcsín is, de nem a küllem nem csak hiúsági kérdés. A könnyű tisztíthatóság alapvetően megkönnyíti az életünket, így nem mindegy, milyen anyagokból készül a mikrohullámú sütő, és mennyi éles sarokkal bír belül. A hagyományos és olcsó árkategóriás típusok általában azok a fehér tekerőgombos készülékek, a legkorszerűbbek pedig már ujjlenyomatmentes borítással büszkélkedhetnek. Az igazán egyedi mikrohullámú sütő típusok nem csak fehér, fekete, ezüst vagy INOX színben kaphatóak, de akár teljesen egyedi színvilágot is rendelhetünk belőlük, mint az antracit vagy a bézs.

mikrohullamu-suto_pic4

A mikrohullámú sütő praktikus kialakítása

Ha másra, mint melegítésre esetleg kiolvasztásra nem használja a készüléket, tökéletesen elláthatja az igényeit akár egy klasszikus, mechanikus mikrohullámú sütő is. A tekerőgombos beállítás akkor válik kevéssé, amikor már jobban ki akarjuk használni a mikrohullámú sütő lehetőségeit. Egy rövid tejeskávé melegítésnél például nem mindegy, hogy 2 percig vagy másfél percig melegítjük-e, hiszen a tejtől kifuthat, de langymelegen nem jó. Itt lényeges lenne a pontos időbeállítás, amit egy tekerőgombbal nehéz elérni. Ellenben a  digitális kijelzővel precízen állíthatjuk be az időt. A z ehhez hasonló modern mikrohullámú sütő készülékeken már általában digitális óra is van, így az időt is azonnal meg tudja mondani a konyhában.

A mechanikus és elektromos kezelés dilemmája mellett az ajtónyitáson is érdemes elgondolkodni. Általában beépített és többfunkció mikrohullámú sütők esetében tapasztalhatunk lefele nyíló ajtót, mint egy klasszikus sütőnél – hiszen ha a mikrót használjuk sütésre, ugyanúgy nagy gőz távozik a nyitásakor, ami jobb, ha felfelé, és nem oldalra csapódik ki. A lefele nyíló ajtó előtt azonban nagyobb térre is van szükség, hogy kényelmesen nyithassuk és betehessük, illetve kivehessük az ételt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük