A terhességi diabétesz veszélyei

A terhességi diabétesz háttere

A terhesség egy nő életében egy meglehetősen fontos pillanat, hiszen egy élet fejlődik ki az édesanya szervezetében, így egyszerre egy gyönyörű, de ugyanakkor felelősségteljes időszak is ez. Sok minden képes megváltozni ilyenkor az anya testében, akár pozitív, akár negatív irányba is.
Már régen felismerték azt, hogy a terhesség hajlamosít cukorbetegségre és az azt megelőző állapotra, a csökkent glükóz toleranciára. A várandósság ideje alatt sok olyan hormon termelődik az édesanyában, amelyek az inzulinnal ellentétes hatásúak és ha ekkor nem tud lépést tartani a megnövekedett igénnyel a hasnyálmirigy inzulintermelése, kialakul a szénhidrát-anyagcsere zavara, ezzel együttesen pedig a terhességi diabétesz.

A terhességi diabétesz kialakulása

A betegség kialakulását az alábbi kockázati tényezők segíthetik elő:

  • 35 éves kor felett
  • Amennyiben családon belül már előfordult cukorbetegség
  • Ha már a terhességet megelőzően is mértek magas vércukor értéket az édesanyánál
  • Abban az esetben, ha korábban már diagnosztizáltak inzulinrezisztenciát
  • Ha a kismama túlsúlyos
  • Sokadik várandósság esetén
  • Amennyiben az előző terhességnél a baba nagy súllyal (4000 gramm felett) született

A terhességi diabétesz kockázata 

A várandósság alatt a magasabb vércukorszint miatt a baba inzulintermelése megemelkedik. A születést követően jelentősen csökken a csecsemő vércukorszintje, mivel a vércukor utánpótlás megszűnik, de az újszülött inzulintermelése továbbra is magas marad.

Így, ennek következtében agyi károsodás is kialakulhat, valamint az alacsony vércukorszint miatt a kicsiknél remegés, illetve visszatérő rosszullét is felléphet. Légzési elégtelenség szintén előfordulhat, hiszen a magas inzulinszint gátolja az úgynevezett surfactant (a tüdő léghólyagok belső felszínét nedvesítő anyag) termelését, ami a tüdő rendes működésében játszik elengedhetetlen szerepet.

A terhességi diabétesz veszélyei

Azok, akiknél már korábban mértek magasabb vércukorértéket, PCOS-t vagy inzulinrezisztenciát diagnosztizáltak, esetleg édesanyjuk is terhességi cukorbeteg volt, a magasabb rizikócsoportba tartoznak.
Ebben az esetben azonnal, már a terhesség tényének megállapítására jelezni érdemes a nőgyógyász szakorvosok és háziorvosnak is, hogy fokozott figyelmet igényel az édesanya. Ilyenkor nem elegendő a 24-28. héten a terheléses glükóztolerancia-vizsgálat, sőt ajánlott már a terhesség korai szakaszában felkeresni egy cukorbetegségben és terhességi diabéteszben jártas orvost.
A terhességi diabétesz fájdalommal ugyan nem jár, viszont veszélyes lehet a mamára és babára egyaránt.
A diabétesz hatására a kismama vérnyomása és terhesség alatti súlygyarapodása is magasabb lehet a megszokottnál. A terhességi diabétesz esetén, mindemellett fokozott a vetélés és a koraszülés kockázata is. Emelett szövődménye lehet a babáknál a magas születési súly, de nemcsak a baba súlya okozhat problémát, hanem a belső szerveinek megnagyobbodása is, ami a későbbiekben komoly betegségeket idézhet elő. 


A terhességi diabétesz diétája

Ami a terhességi diabétesz diétáját illeti, a legfontosabb tisztában lenni azzal, mely ételek tartalmaznak szénhidrátot, és milyen elosztásban kell bevinni a szükséges, napi szénhidrát adagot, illetve be kell állítani a felszívódási arányokat is. Fontos tudni ebben a helyzetben azt, hogy mikor és milyen felszívódású szénhidrátot szükséges elfogyasztania a kismamának.
 Ez csak a terhességi diabétesz étrend elején egységes. A terhesség előrehaladtával a diéta változhat az eredmények és az édesanya állapota alapján is. Emiatt érdemes felkeresni egy dietetikust, hogy elkészítse a megfelelő étrendet a kismama számára, illetve a dietetikus mérlegelni fogja, hogy mennyire gyorsan szívódnak fel a kismama által fogyasztott szénhidrátok.

  • Ha ez nem bizonyul elegendőnek, akkor a következő lépés az inzulin adása: ezt általában naponta többször kell adagolni, de a pontos terápia minden esetben egyénre és az alkalmazott diétára szabott. Ahhoz, hogy a terápiát jól meg lehessen határozni, a vércukorszintet folyamatosan mérni és naplózni kell, az inzulin adagolást pedig annak megfelelően kell meghatározni. Ehhez diabetológus segítségére is szükség van.
  • A fehérjebevitelnek is kiegyensúlyozottnak kell lennie, mindhárom főétkezésnek (reggeli, ebéd, vacsora) tartalmaznia kell fehérjét (pl. húsok, halak, tojásfehérje, tejtermékek).
  • A gyorsan felszívódó szénhidrátok a vércukorszintet hirtelen megemelik, ami magasabb vércukorszintet fog eredményezni.
  • Ilyen szénhidrátokat tartalmaznak a joghurtok, a kefir, a tej, a gyümölcsök és a gyümölcslevek. A lassan felszívódó szénhidrátokat kell előnyben részesíteni, hiszen ezek a vércukorértéket folyamatosan szinten tartják.
  • Lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak a zöldségek, a gabonafélék és teljes kiőrlésű pékáruk. Minél magasabb egy élelmiszer rosttartalma, annál elhúzódóbb a vércukoremelő hatása is, ezért elsősorban a magas rosttartalmú készítményeket javasolt előnyben részesíteni (pl.: barna kenyér, rozskenyér, barna rizs, durum tészta).

A terhességi diabétesz veszélye főleg az, hogy ez nem gyógyítható, de a szénhidrát-háztartás szépen egyensúlyban tartható, a kisded világrajövetele után pedig a betegség is gyakran képes megszűnni. Ennek az oka az, hogy a kismamákat szülés után hat héttel újra vércukor-terheléses vizsgálatnak szokták alávetni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük