Otthoni vagy vegytisztító?

Mikor érdemes vegytisztítóhoz fordulni?

Bizonyára mind voltunk olyan helyzetben, hogy egy-egy ruhadarabra makacs folt került, amire nem kellett volna. Ilyenkor nehéz a döntés, hogyan is kezeljük a helyzetet. Vajon a vegytisztító a legjobb megoldás vagy inkább otthon próbálkozzunk a foltok eltávolításával. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy az interneten keresnek jó ötleteket, és a női portálok ezeregy ötletére hallgatnak, amik lássuk be, sokszor inkább roncsolják az anyagot, mint hogy tisztítanák. Az otthoni tisztítás könnyen a visszájára fordulhat, és már nem csak egy csúnya folttal kell elszámolnunk, hanem még bele is dörgöljük azt az anyagba, vagy egészen kilyukasztjuk vagy bolyhosítjuk azt, ami természetesen messze nem a végcél. Sokunknak talán eszébe sem jut profi kezekre bízni az ilyen eseteket, pedig a vegytisztító megéri az árát. Nézzük is meg, milyen esetekben érdemes inkább ezt a lehetőséget választani.

vegytisztito-pic1

Milyen ruhadaraboknál választhatunk vegytisztítót?

A vegytisztítás remek lehetőség, amely szinte minden ruhadarabunk károsodása esetén jó megoldás lehet. Ilyenek főleg a formális ruhák, öltönyök, ingek, ünneplőruhák. Ezek több tízezer forintba is kerülhetnek, így méltán esünk kétségbe, hogyha megsérülnek. Mire az ember észreveszi a problémát, addigra talán már csak néhány nap van addig, hogy szükség is legyen a darabokra, így a segítség nem csak fontos, de gyorsan is kell. Egy vegytisztító ebben is segíthet, hiszen akár néhány óra alatt, vagy másnapra kész is lehet a ruhánk. Az ilyen fontos, formális ruháknál általában nem csak a makulátlan tisztaság létfontosságú, hanem az is, hogy megfelelően ki legyen vasalva, ami sokszor problémás lehet egy-egy trükkösebb darabnál. A vasalás sokszor a leggyakorlottabb háziasszonyoknak is szenvedések árán megy csak, és az eredmény így sem lesz mindig tökéletes. A vegytisztító segítségével azonban a legkisebb erőbefektetéssel intézhetjük el a legmakacsabb foltokat is, és helyben kivasalják a ruhadarabokat.

Természetesen nem csak az ünneplőnket érdemes a vegytisztító professzionalizmusára bízni. Ha van valamilyen kedvenc darabunk, vagy csak olyan, amitől nem szívesen válnánk meg, akkor szintén vigyük el a tisztítóhoz azokat a darabokat, és ne a kukába kössenek ki, hiszen könnyen lehet, hogy még meg lehet őket menteni. Legyen szó a legkülönbözőbb foltokról, olajról, borfoltokról, minden menthető. Emellett érdemes lehet a bőr darabjainkat is a tisztítóba hordani, ugyanis nem csak megtisztítani tudják ott hatásosan, hanem akár festeni is, hogy a kifakult bőr újnak nézzen ki néhány nap alatt. Az ilyen ruhadarabjaink általában szintén nagyon költségesek, és örök divatot jelentenek, így érdemes lehet erre néhány ezer forintot szánni.

A vegytisztító és a plüssálatok?

Talán nem annyira tűnik fontosnak a plüssálatok vegytisztító üzletbe vitele, azonban lehetnek fontos darabok számunkra, amelyek mégis tisztításra szorulnak. A gyermekünk első plüssállata, vagy éppen a nagy kedvenc. Ezek a játékok egyébként is meglepően drágák tudnak lenni, azonban könnyen lesznek koszosak, és bizony, ha a mosógépbe tesszük őket, többé nem lesznek ugyanolyanok, mint újkorukban. Érdemes tehát a fontos plüssállatok tisztítását profi segítségre bízni az otthoni próbálkozások helyett, mert könnyen ronthatunk az állagukon, ami miatt esetleg a gyermek nem fogja ugyanúgy szeretni majd a korábbi kedvencét.

vegytisztito-pic3

Nagy nap a vegytisztító segítségével?

Balesetek mindig történhetnek, ez alól nem kivételek a nehezen tisztítható menyasszonyi ruhák sem. Legyen szó habos-babos tüllről vagy A-vonalú testre simuló darabokról, a foltok nagyon könnyen látszanak a menyasszonyi ruhákon, és aligha lehet őket eltűntetni. Hogyha bérlés helyett saját darabot választottunk, onnantól kezdve a mi felelősségünk lesz a tisztítás is, amit természetesen nem saját kézzel végzünk el. Ehelyett a vegytisztító újjá varázsolhatja a szennyeződött a ruhadarabot úgy, hogy közben magát a ruhát nem roncsolja. Mindenki a lehető legtökéletesebb nagy napot szeretne, ezért egy folt sem rondíthat bele ezekbe a tervekbe.

Érdemes tehát a vegytisztító szolgáltatásait igénybe venni, hiszen több problémánkra is hatásos megoldásként szolgálhat, így nem kell azon izgulnunk, hogy hogyan fogunk valamilyen foltot saját kézzel eltűntetni a kedvenc felsőnkből, vagy hogy hogyan vasaljuk élére az öltönyünket. Ahogy azt már említettem, az interneten talált praktikák a legtöbb esetben nem jelentenek hatásos megoldást, hanem inkább rosszabbíthatnak a helyzeten. Én ezért mindenkinek ajánlani tudom a vegytisztítót, legyen szó kedvenc ruhadarabokról, vagy a legdrágább öltönyünkről, amit leöntöttünk egy pohár borral. Emellett érdemes szőnyegeket, nehezen kezelhető textíliákat is elvinni a tisztítóba, ahol sokat segíthetnek, és javíthatnak a régebbi bőrkabátunk állapotán is. Számos nehezen kezelhető szőrmét, prémet ismerünk, amelyek nem csak drágák, de egy rossz mosás miatt tönkre is mehetnek, így nem ajánlott otthon tisztítani őket. Ilyenkor pedig jól jön a segítség, amit a vegytisztító megadhat számunkra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük