Csaptelep: mit tegyünk, ha elromlott? És ha menthetetlen?

A csaptelek örök ellensége a vízkő

A csaptelep elromlik, elhasználódik, de ha jól döntöttünk az előző vásárlásakor, akkor erre legfeljebb 10 év után kerül sor. Ennyi idő múltán azonban már érdemes fontolóra venni egy új beszerzését, ha más miatt nem, akkor a rettegett vízkő okozta károsodások hibájából. Sajnos (nem sajnos) Magyarországon a legtöbb területen közepes, kemény, nagyon kemény a csapvíz, ami azt jelenti, hogy magas a víz kálium-és magnéziumsó tartalma. Ezek az oldott ásványi anyagok nem csak a csaptelepeket képesen tönkretenni, de a csöveket, szelepeket, fűtőtesteket és más berendezéseket is – gondoljunk csak a vízforralóra. A vízkő ellen állandó harcot folytatunk, amiből sajnos a legvégén mi kerülünk ki vesztesen, hiába vetjük be a különböző háztartási és ipari tisztítószereket.

csaptelep-pic3

A kerámiabetétes csaptelep fokozottan ki van téve ennek a veszélynek. Ezek a betétek gyorsabban elromlanak, s a csepegő csap esetében intenzívebb a vízkőképződés és a korrózió. Mindez megelőzhető akkor, ha már eleve vízkőmentes csapot vásárolunk. A többi fejlesztésre kivétel nélkül igaz az, hogy a bennük található perlátor gyorsan vízkövesedik, amit csak erős vegyszerek segítségével tudunk leoldani, ez viszont ugyanúgy károsítja az alkatrészt. A lerakódások ráadásul dugulást, eltömődést is okozhatnak. Azok a termékek, amelyek vízkőmentesként vannak meghirdetve, olyan perlátorral rendelkeznek, amelyet egy rugalmas gumiréteggel vontak be, így a vízkő könnyedén letörölhető róla.

Csaptelep betegségek

A vízkő csak egy a problémát okozó tényezők közül. Hibák a csaptesten belül és a szerkezetében is előfordulhatnak, s használat-gyakoriságtól függően előbb-utóbb jelentkezni fognak. Azok a csapok, amelyeket napi szinten többször használunk, jobban kivannak téve az elhasználódásnak, mint azok, amelyek például vendégfürdőszobában vannak elhelyezve. Persze, ez senkit sem vígasztal, amikor beüt a baj. Tudatos választással azonban megfelelő, strapabíró termékhez juthatunk hozzá. A csöpögő csap például régebben sokkal gyakoribb jelenség volt, mert akkoriban érzékenyebb voltak a szerkezetek a rozsdásodásra, vízkövesedés miatti belső szivárgásra. A jelenséget okozhatja a csap szabályozó karjának elkopása is. Az ok feltárásához szükséges a csaptelep szétszerelése. Amikor új készüléket vásárolunk, érdemes figyelembe venni azt is, mennyire könnyű össze-, illetve szétszerelni. Ez nem csak azért fontos, mert háztartásonként és funkciónként is számtalan típust különböztetünk meg, hanem a csap javíthatósága is függ tőle.

Modern csaptelep választási szempontok

A mindennapi kényelem az apró részletekben kezdődik. Az okosotthonok, készülékek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, s ehhez a trendhez a szaniterek is korán csatlakoztak. Másik mára már alapvetővé vált szempont pedig a gazdaságosság, az „eco-footprint” csökkentése. Mostanra nem csak a víztakarékosság, de a háztartási zajszennyezésre is nagy figyelmet fordítanak a gyártók. Az európai besorolás szerint I-es és II-es akusztikai osztályzással találkozhatunk. Az I-es kategóriában a jelenleg kapható a legcsendesebb készülékek tartoznak.

A műszaki paraméterek után a kényelmi funkciókról sem szabad megfeledkeznünk. A kihúzható zuhanyfejjel rendelkező csapot már szinte mindennaposak a háztartásban, hiszen rendkívül praktikusak. Nem mindegy edény, vödör, lavór fér be a csap alá, de ezzel a megoldással ez a probléma könnyen áthidalható. Kényelmi funkció az E-vezérlés is, amely egy rendkívül innovatív fejlesztés, s a vízhasználati szokások szerint állítja be a fürdőszobai eszközeinket.

csaptelep-pic2

Már nem számít kényelminek, hanem gyakorlatilag alapvető tulajdonsága a csapoknak a bajonettzár. A csapok olyan lengőkarral rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik azt, hogy elfektethessük őket, így, ha a mosogató vagy mosdó ablak alatt helyezkedik el, a készülékünk többé nem áll a szellőztetés útjában.

Mik az alapvető szempontok a csaptelep megválasztásánál?

Természetesen csapot nem aszerint kell elsősorban választanunk, hogy milyen extrákat tud, hanem hogy mennyire illeszkedik a neki szánt helyre. Ha ezeket a paramétereket meghatároztunk, figyelmünket a kiegészítések felé fordíthatjuk. Több típus létezik, attól függően, hol szeretnénk a későbbiekben használni: csaptelep kád feltöltésére, zuhany csap, mosdó, mosogató, bidet. Ezek a legfontosabbak, de még további fajtákat is értékesítenek a szakboltok. Érdemes termékcsaládban gondolkodunk. Ügyeljünk a méretekre és a működési elvre is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük