Szükséged van látásvizsgálatra?

Mikor érdemes elvégeztetni a látásvizsgálatot?

A látásvizsgálat sokak számára kényes fogalom. Egyrészt, kicsit olyan mintha egy rendes orvosi vizsgálaton lennénk, másrészt ha már ott vagyunk, nem fogunk teli pénztárcával kijönni az optikustól. Ennek ellenére ugyanolyan szűrővizsgálat, mint a többi. Persze, senki nem szereti azt hallani, hogy nem megfelelő a szeme, ennek ellenére hallanunk kell ezt ahhoz, hogy tegyünk is ellene valamit. Ez nagyon fontos, hiszen a látás a legfontosabb érzékszervünk. Ezzel tájékozódunk, a legtöbb munkának fontos feltétele az éleslátás, és persze általában véve az életminőségünket befolyásoló tényező. Nézzük is meg ezért, mit kell tudni a látásvizsgálatról, még mielőtt belevágnánk. Nem kell félni, nem fog fájni!

latasvizsgalat-pic2

Milyen a látásvizsgálat? Hogyan készüljek?

A látásvizsgálat teljesen fájdalommentes, sőt valamilyen szinten még izgalmas is. A gyerekkorából bizonyára mindenki emlékszik az iskolaorvosi vizsgálatokra, ahol számokat kellett felolvasni egy tábláról letakart szemmel. Ma is így megy ez, egy gépes és egy manuális vizsgálatról van szó, amelyekkel megállapítják a szem állapotát az éleslátás szempontjából, továbbá a kancsal látást és a cilindert is vizsgálják, melyek szintén fontosak a mindennapi életünkben, pedig talán korábban észre sem vettük azokat. Mivel az ember aktív résztvevője a vizsgálatnak, így valóban nincs semmi oka az aggodalomra. Ha kiderül, hogy az ember nem lát élesen, akkor egyszerűen csak felvesz egy próbaszemüveget, ami úgy van kialakítva, hogy egymás elé több lencse is kerülhessen, így próbálkozhat az optikus a negyedekkel és a felekkel. Ez eltarthat egy darabig, de a folyamat végén az ember úgy érezheti, egy egészen új világ nyílt meg előtte. Az ember néha csak ekkor veszi észre, milyen homályban is élte az életét, és hogy a dolgoknak éles széle van és apró mintázata, ami egy csodálatos élmény.

Hogyan készüljünk a látásvizsgálatra tehát? Egyszerűen vigyük csak magunkat, és készüljünk fel rá, hogy a vizsgálat fél-egy órája után akár ki is választhatjuk a szemüveget magunknak. Ez persze nem kötelező jellegű, és személyesen sokan nehezebben tudnak dönteni, mert egyfajta nyomás alatt érzik magukat. Ha azonban az ember hazamegy, online optikák sokasága várja őt, hogy kiválassza a szemüvegét. A látásvizsgálat tehát nem feltétlenül jár azzal, hogy rögtön ki kell szórnunk több tízezer forintot az ablakon. Ha csak néhány héttel később tudunk kiadni nagyobb mennyiségű pénzt, vagy valamilyen egészen olcsó megoldást keresünk akkor online kényelmesen elintézhetjük mindezt.

Online a látásvizsgálat után

Az online optikák közül személy szerint az eOptika oldalát tudom ajánlani, amely remek lehetőség mindazok számára, akik nem szeretnék elhagyni az otthonukat a keret kiválasztásához. Az eOptikában hatalmas választék közül találhatjuk meg az igazit. ha olcsót keresünk, ha egészen márkás darabokat, akkor is találhatunk itt megfelelő darabokat. Persze nem csak a szemüvegkeretek között lehet nézelődni. Amikor az emberről kiderül, hogy nem lát megfelelően, további kiegészítőkben is gondolkodhat. Ilyen lehet a napi, heti vagy havi kontaktlencse rendelése is. A napi kontaktlencse remek mindazok számára, akik higiénikusabbnak érzik minden nap egy tiszta lencse hordását, de azoknak még jobb megoldás, akik tényleg csak egy-egy randira, fellépésre vagy jeles eseményre nem szeretnének szemüvegben megjelenni. Ha az ember nem lát jól, akkor nyáron is bajban lehet, hiszen a Nap továbbra is süt, a napszemüveg pedig nem illeszkedik a rendes szemüvegre, így valamilyen alternatív megoldásban kell gondolkodnia az embernek. Ilyen lehet a dioptriás napszemüveg, a sötétített lencse a szemüvegre, vagy esetleg egyenesen olyan szemüveg, aminek a lencséje fényre elsötétül. Az eOptika oldalán mindezeket egyetlen kattintással megvásárolhatjuk, sőt a kereteket fel is lehet próbálni egy virtuális próbafülkében, ami hatalmas segítségünkre lehet a választásban. Számomra ez az egyik fő ok, amiért ezt az oldalt tudom ajánlani, ráadásul náluk közvetlenül is végeztethetjük a vizsgálatot: https://eoptika.hu/optika/latasvizsgalat.html.

latasvizsgalat-pic3

Minden esetben szükség van a látásvizsgálatra?

Az ember nem találathat, amikor a látásról van szó. Egy látásvizsgálat mindenképpen elengedhetetlen része a szemüvegessé válásnak. Sokan, akiknek a közelre látással van problémájuk, inkább megpróbálják elkerülni a látásvizsgálatot, azonban ez nem a legjobb módszer. A nagy áruházakban kapható műanyag szemüvegek nem korrigálják rendesen a problémát, sőt rosszabbíthatják a gyengén látást. Emellett a minőségük sem kielégítő, és maga a lencse is könnyen rongálódik. Ezzel szemben egy látásvizsgálat után, optikában csináltatott darab sokkal tovább bírja, akár hosszú évekig is jó szolgálatot nyújthat a gazdája számára. Érdemes tehát elvégeztetni a látásvizsgálatot. Akkor is, hogyha úgy érzi az ember, hogy semmi probléma, érdemes lehet kétévente szűrővizsgálaton részt vennie. Ha pedig már alapból probléma van a látásával valakinek, akkor évente szükséges egy látásvizsgálatra elmenni. Ilyenkor persze már csak egy néhány perces rutinvizsgálatról van szó, amit könnyen megoldhat az ember munka vagy iskola után is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük